Dřevo do krbu – které je nejlepší?

27.10.2014

Většina krbů a kamen je navržena pro spalování dřeva a dřevěných briket, volba dřeva je však důležitější než jste si mysleli a používání správného dřeva vám lépe ohřeje domácnost nebo ušetří spoustu času, pojďte se na jednotlivé dřeva podívat s námi.

Škůdce tepla č. 1 – vlhkost

Vlhké dřevo způsobuje zanášení krbu i kamen, dřevo má nízkou výhřevnost, vysokou kouřivost a produkuje více dehtu. Jaká vlhkost dřeva je ještě přijatelná? Velmi orientačně lze říci, že byste po prodejci měli žádat dřevo, které bylo pokáceno a naštípáno nejméně před rokem, vlhkost dřeva si můžete nechat ověřit přeměřením. Vlhkost dřeva má zásadní vliv na výhřevnost dřeva, neboť voda má velké výparné teplo (potřeba tepla na přeměnu vody ve vodní páru), s rostoucím obsahem vody se snižuje energetický zisk.

Výhřevnost suchého dřeva oproti vlhkému se může lišit až o dvojnásobek. Suché dřevo Vám může zajistit například výrobu 18 tis. kJ/hod. oproti vlhkému, kde se výhřevnost pohybuje cca kolem do 10 tis. kJ/hod.

Vhodné dřevo pro váš krb a kamna

Obecně se pro vytápění v krbu a kamnech doporučuje využívat tvrdších, listnatých dřevin. Nejlépe pořídíte s bukem, habrem, jasanem nebo dubem. Ovocné stromy také poskytují kvalitní výhřevnost.

Ani ta nejdražší kamna nebo krbová vložka vám nezajistí maximální výkon a nízkou spotřebu dřeva. Budete-li používat pro topení nevhodné dřevo, nejen že se moc neohřejete, ale ještě si svůj spotřebič můžete zničit.

Nevhodné dřevo

Jak jsme napověděli výše, nevhodné jsou měkké dřeviny jako smrk, borovice, jedle, lípy nebo také modřín.

Čemu se rozhodně vyvarovat?

Rozhodně se nespalujte dřevotřísku, železniční pražce, palety nebo překližku. Tento typ dřeva a jeho povrchová úprava způsobí znečištění topeniště i komínu. Spalováním těchto materiálů navíc vzniká množství nebezpečných toxických látek.

Je lepší uchovávat dřevo uvnitř nebo venku?

Proto, abyste docílili co největší výhřevnosti dřeva, doporučujeme pořizovat dřevo, které obchodník nechal vysychat nejméně 2 roky, dále doporučujeme včasný nákup již několik měsíců před topnou sezónou. Dřevo nejlépe vysychá ve venkovních prostorách, zde je však potřeba ošetřit prostor aby do dřeva nepronikala vlhkost od země a ideální je dřevo chránit například venkovním přístřeškem. Pokud se rozhodnete skladovat dřevo v interiéru, doporučujeme vybrat místo, které vám umožní časté větrání prostor a tím postupné vysychání.

Nezapomeňte, že dřevo nejlépe vysychá, pokud je naštípáno na polínka.

Jaké dřevo pro topení doporučujeme my?

Nejlépe je na tom zřejmě buk a habr, který rychle vysychá a lehce se podpaluje. Dále řadíme na přední příčku například dub, který je zřejmě nejrozšířenějším palivem – poskytuje dlouho trvající plameny a poklidný oheň.

Jak jsme již uvedli – jasanem, dubem a ovocnými stromy také nic nezkazíte, hlavní důraz však směřujte na vlhkost dřeva.

Topíte kvalitním dřevem, ale stále vám kamna nebo krb neslouží jako primární spotřebič pro vytápění? Neváhejte se na nás obrátit, rádi vám poradíme, co je špatně s vaší topnou sestavou a popřípadě vám navrhneme možná řešení.

Kontaktujte nás nebo navštivte náš celý web pro více informací.

Váš specialista na krby a kamna, Topsys.cz

 

Pro zajímavost: Krátká charakteristika dřevin

Habr: krásné bílé dřevo. Nejvyšší hustota a hmotnost, je nejvýhřevnějším dřevem na topení. Habr vydá nejvíce tepla a vydrží hořet po nejdelší dobu, déle než ostatní dostupné dřeviny. Kůra je tenká, šedozelené i šedočerné barvy. Naštípané dřevo je vhodné chránit před deštěm. Častěji se vyskytují žádané sukovaté kmeny, možná proto se to nikomu moc nechce štípat. Vysychá trochu delší dobu než dřevo bukové.


Buk: nejběžnější oblíbené tvrdé palivové dříví s výbornou výhřevností, patří k nejtěžším dřevinám. Rychle vysychá, má zeleno-šedou i ocelově šedomodrou, tenkou, hladkou kůru; dřevo je světle hnědé, bělavé až narůžovělé barvy. Štípané bukové dřevo je potřeba chránit před deštěm, jinak dřevo degraduje a ztrácí hmotnost vlivem hnilobných procesů. Nejčastěji zpracovávané kmeny jsou o průměru 30 - 60 cm. Vedle habru nejlepší materiál pro výrobu dřevěného uhlí, také doporučovaný na uzení potravin.

Dub: tvrdé palivové dřevo s podobnou výhřevností jako buk, jádro kmene je tmavě hnědé, okraj tvoří světle hnědá běl. Borka je hnědá, hrubší a šupinatá. Toto dřevo má typickou vůni i barvu a vysokou odolnost vůči vodě a vlhkosti. Vlastní obsah vody a objemová hmotnost se liší podle druhů i ročního období; u nás se vyskytuje např. dub letní i zimní, dub pýřitý, dub cer atd. Je vhodný pro dlouhodobé skladování (nad 3 roky), v prvním roce by mělo rozštípané dřevo zůstat volně na dešti pro vyplavení tříslovin, následně pak nejméně rok nebo dva v suchu pod střechou. Vyschnutím ztrácí o něco méně na objemu oproti dřevu bukovému.

Bříza: středně tvrdé dřevo, barvy matně bělavé, někdy nahnědlé nebo narůžovělé, podle druhu (u nás zejm. bříza bělokorá, žlutá, tuhá, snad i papírová) s přilnavou i odlupčivou, typickou černo-bílou kůrou. Starší kmeny ve spodní části mívají kůru s hrubou strukturou až černé barvy. Nejvhodnější dřevo do otevřených krbů, protože nevystřeluje žhavé uhlíky. Bříza hoří i polosyrová pro vyšší obsah síry, která hoření podporuje. Dehtuje ovšem také, pokud není vyschlá.

Smrk i ostatní měkké dřeviny, jako jsou lípa, borovice, olše, osika, topol, modřín aj. rychle vzplanou i shoří. Jsou vhodné pro rychlé dosažení vysoké teploty. Následně pro stálé topení lze přikládat větší kusy tvrdého dřeva.

Akát: tvrdé dřevo, čerstvé má typické silné aroma, barva je hnědo-žlutá, kmeny s dosti silnou kůrou. Podobně jako dub odolává povětrnosti a déle prosychá, ale má nižší objemovou hmotnost a zanechává víc popela. Je to nejhouževnatější dřevo.

Jasan, výborné tvrdé dřevo na topení a další převážně spíše polotvrdé dřeviny jako jilm, javor babyka nebo klen, ořešák.

Dřevo ovocných stromů jako jabloň, hrušeň, třešeň nebo švestku je nejlepší využít na uzení .

Průvodce výběrem
Při poskytování našich služeb nám pomáhají cookies. Používáním webu s tím vyjadřujete souhlas.
Nastavení můžete kdykoliv změnit v nastavení vašeho prohlížeče.
Rozumím